De unieke ontwerpen van landsvlaggen

  • Geplaatst op
  • 0
De unieke ontwerpen van landsvlaggen

Ieder onafhankelijk land heeft zijn eigen unieke landsvlag en toch zijn er diverse overeenkomsten. We nemen u mee naar enkele interessante overeenkomsten waar u wellicht nog bij stil gestaan heeft.

Kleurgebruik in de landen vlaggen

Met bijna 200 verschillende landen ter wereld zijn er evenredig veel nationale vlaggen en deze zijn allemaal uniek.  Vlaggen kunnen hetzelfde ontwerp hebben qua belijning, maar verschillen dan van kleur om uniek te zijn. U kunt hierbij denken aan de vlag van Italië en Ierland. Beide vlaggen hebben 3 verticale banden die even breed zijn. Van links naar rechts zijn de eerste 2 kleuren zelfs vrijwel identiek. Het wezenlijke verschil zit hem in de derde kleur. Waar dit bij de Italiaanse vlag rood is, heeft de Ierse vlag een oranje baan. Ondanks dat sommige vlaggen op elkaar lijken, zijn ze allemaal uniek.

Regio’s beïnvloeden het ontwerp van een landsvlag

De meeste vlaggen kennen hun oorsprong eeuwen geleden, toen de wereld er nog heel anders uit zag qua verdeling van landen. Bij bepaalde regio’s zien we dit terug in de vlaggen van de landen. Denk eens aan de vlaggen van Scandinavische landen. Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland hebben allemaal een kruis in hun landsvlag. Dit geeft de verbondenheid tussen de landen weer, waarbij de Deense vlag de oudste van allemaal is.

Ook bepaalde elementen komen  vaker terug op een landsvlag en vinden zijn oorsprong lang geleden. U kunt hierbij denken aan de halve maan op de Turkse vlag. Hiervoor gaan we terug naar het Ottomaanse rijk. Landen die destijds onder het Ottomaanse rijk vielen en tot op de dag van vandaag een halve maan in hun vlag hebben zijn o.a. Algerije, Pakistan, Turkije, Tunesië en Libië.

Vlaggen van Britse kolonies

Het Verenigd Koninkrijk heeft zoals verschillende Europese landen de wereld verovert, waarbij diverse landen gezien werden als Britse koloniën. Landen die onder het gezag vielen van deze sterke natie. Bij verschillende landen ontstond er na verloop van tijd een vriendschappelijke band, wat tot op de dag van vandaag nog terug te zien is in de landsvlaggen. De Union Flag, vlag van het Verenigd Koninkrijk, komt in verschillende landsvlaggen terug. Denk hierbij aan de vlag van Australië of Nieuw-Zeeland, maar ook de vlag van Bermuda, Hawaï, Fiji of Gibraltar. Dit zijn landen die letterlijke de vlag van het Verenigd Koningrijk terug laten komen in hun eigen landsvlag. Hiermee refereren zij aan de verbondenheid tussen de diverse landen.

Kleurgebruik als referentie

Ook het kleurgebruik kan als referentie gebruikt worden voor een verbond tussen bepaalde landen. Zo ziet u de kleuren rood, groen en geel terug bij diverse Afrikaanse landen. U kunt hierbij denken aan landen als Kameroen, Ghana, Guinee, Mali en Senegal. Maar ook dichterbij huis zien we kleuren terug komen bij landen waarbij de geschiedenis met elkaar verweven is. Denk hierbij aan de Russische vlag, waarvan de kleuren ook terug komen in de vlaggen van Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Servië.

Zo ziet u dat alle landen vlaggen uniek zijn, maar vele toch met elkaar verweven zijn door de geschiedenis die landen gezamenlijk gehad hebben.

Bent u nog op zoek naar een kleurrijke landsvlag van uw favoriete land? Bij Vlaggen Unie hebben we alle landen vlaggen van ieder land ter wereld.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.