• Gratis verzending boven de € 150,- (m.u.v. masten)
  • Sterke kwaliteitsvlaggen & masten
  • Gratis persoonlijk advies
  • Snelle levertijden


Wimpels

Bij een vlaggenmast kunt u ervoor kiezen om er een mooie wimpel in te hangen. De meest voorkomende wimpel is de wimpel van Nederland, het is ook mogelijk om een wimpel van de provincie in top te hangen. Onze wimpels hebben rubberen uiteinden. Lees meer


sale!
Wimpel Nederland
Wimpel Nederland

20,-

(24,20 incl. BTW)

Wimpel Oranje
Wimpel Oranje

6,-

9,-

(7,26 incl. BTW)

Wimpel Friesland
Wimpel Friesland

20,-

(24,20 incl. BTW)

Wimpel Drenthe
Wimpel Drenthe

29,-

(35,09 incl. BTW)

Wimpel Flevoland
Wimpel Flevoland

29,-

(35,09 incl. BTW)

Wimpel Gelderland
Wimpel Gelderland

29,-

(35,09 incl. BTW)

Wimpel Groningen
Wimpel Groningen

29,-

(35,09 incl. BTW)

Wimpel Limburg
Wimpel Limburg

29,-

(35,09 incl. BTW)

Wimpel Noord-Brabant
Wimpel Noord-Brabant

29,-

(35,09 incl. BTW)

Wimpel Noord-Holland
Wimpel Noord-Holland

29,-

(35,09 incl. BTW)

Wimpel Overijssel
Wimpel Overijssel

29,-

(35,09 incl. BTW)

Wimpel Utrecht
Wimpel Utrecht

29,-

(35,09 incl. BTW)

Een wimpel - typisch Nederlands

Een wimpel is eigenlijk alleen een in Nederland bekend iets. Maar waarom is de wimpel van de nederlandse vlag oranje. De verklaring ervoor is typisch Nederlands. Het was een compromis tussen de vlag aanpassen naar de oorspronkelijke kleuren oranje, wit blauw en het blijven gebruiken van de rood, wit, blauwe vlag. Willem I der Nederlanden wilde de oranje blanje blue weer invoeren maar ondervond hierbij weerstand. Het compromis werd het handhaven van de rood, wit, blauwe vlag met de vrijblijvende mogelijkheid van een oranje wimpel.

De nationale wimpel, wanneer mag u deze wel of niet hijsen?

De regels voor het hijsen van een vlag op rijksgebouwen zijn op papier in Nederland veel strenger dan het in de mast hebben van een wimpel. Voor vlaggen is een vrij strikte vlaginstructie voor opgesteld. Een provincie of Nederlandse wimpel hoeft ’s nachts niet binnengehaald te worden terwijl dit voor een Nederlandse vlag wel verwacht wordt. Overigens is er voor personen geen strafbepaling in het wetboek van strafrecht over Nederlandse vlaggen en het gebruik ervan en geldt de strenge instructie alleen voor overheden die verantwoordelijk zijn voor het vlaggen op overheidsgebouwen. Het is “not done” om af te wijken van de vlaginstructie maar de politie komt je, anders dan bijvoorbeeld in Spanje, niet opzoeken. De kans is wel groot dat je aangesproken wordt als je je vlag dag en nacht in top hangt. Het gebruik is dat de oranje wimpel gebruikt wordt op verjaardagen van leden van het koninklijk huis en bij geboorte en huwelijk van leden van het koninklijk huis. Op andere vlagdagen is het niet niet de bedoeling dat de wimpel gebruikt wordt hoewel het op 5 mei ook best veel gedaan wordt. Tijdens een officiële rouwperiode is het ook niet de bedoeling dat de oranje wimpel gebruikt wordt. Elke Nederlandse provincie heeft een eigen wimpel, die overigens geen enkele officiële status heeft. Hiervoor geldt dus geen instructie voor gebruik.

Wimpels als extra versiering

Wimpels aan de vlaggenmast is een typisch Nederlands gebruik. Vooral de oranje wimpel is bekend. Deze wordt in Nederland aan de vlag gehangen als een lid van het Koninklijk Huis zijn of haar verjaardag viert. Maar het gebeurt ook op andere momenten, het bevestigen van de wimpel is niet aan specifieke voorschriften gebonden. Wel is het zo dat wimpels, evenals de vlag, respectvol moet worden behandeld. Deze moet dus schoon en onbeschadigd zijn als hij wordt gebruikt. Ook van de vlaggen van Nederlandse provincies zijn wimpels beschikbaar, zij dragen de afbeelding van de vlag in aangepaste verhoudingen. 

FAQ

- Wanneer mag de wimpel uit? 
De Nederlandse of Provincie wimpel mag altijd uit, de oranje wimpel gaat vaak uit bij verjaardag van het koninklijke huis.

- Zijn er ook wimpels die geen geluid maken?
Ja, we hebben zogeheten fluisterwimpels deze reduceren het getik van de wimpel tegen de mast

- Wat is de meest voorkomende wimpel?
De Nederlandse wimpel is de meest voorkomende wimpel voor een vlaggenmast.

- Worden de wimpels bezorgd?
Ja, de wimpels worden binnen 1 werkdag afgeleverd

- Hoe hang je een wimpel op?
Aan de wimpel zit ophang garnituur om uw wimpel aan het koord van uw vlaggenmast te bevestigen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »