Filter uw keuze


 • Gratis verzending boven de € 150,- (m.u.v. masten)
 • Sterke kwaliteitsvlaggen & masten
 • Laagste prijsgarantie
 • Snelle levertijden


 • ideal
 • Vooraf overboeken (+1 dag)
 • Giropay
 • MisterCash / Bancontact
 • Achteraf betalen
 • Visa Mastercard
 • PayPal
 • Maestro

Nederlandse vlaggen

Rood-wit-blauw de Nederlandse driekleur is er te verkrijgen als vlag of wimpel. De Nederlandse vlag gaat op speciale dagen in top en met verjaardagen van leden van het Koninklijkhuis gaat de vlag in top in combinatie met een oranje wimpel. Lees meer


Nederlandse vlag

De rood-wit-blauwe horizontale banen maken onze Nederlandse vlag. Officieel worden deze kleuren benoemd als helder vermiljoen, h... Lees meer

9,50
10,95
(11,50 incl. BTW)
Marineblauwe Nederlandse Vlag

De rood-wit-donkerblauwe horizontale banen maken onze oud Nederlandse vlag. Officieel worden deze kleuren benoemd als helder ver... Lees meer

Vlag aan huis set

Super handig, een vlaggenset voor aan huis! Maak deze set zelf compleet met vlaggenstok, vlag, wimpel, uithouder en halfstok cli... Lees meer

16,95
29,95
(20,51 incl. BTW)
Nederlandse vlag punt

De Nederlandse vlag in een punt vorm, de vlag is afgewerkt met een koord en lusje en gemaakt van scheepvaartsdoek 155gr/m². Dit ... Lees meer

Wimpel Oranje

De Oranje wimpel is vervaardigd van hoogwaardig kwaliteit vlaggendoek. De vlag is rondom dubbel gezoomd en voorzien van een dwar... Lees meer

6,-
9,-
(7,26 incl. BTW)
Wimpel Nederland

De Nederlandse wimpel is vervaardigd van hoogwaardig kwaliteit vlaggendoek. De vlag is rondom dubbel gezoomd en voorzien van een... Lees meer

20,-
30,-
(24,20 incl. BTW)
Vlaggenlijn Rood Wit Blauw

Je feest helemaal compleet maken? Bestel deze slingers om het helemaal compleet te maken.

Vlaggenlijn Oranje

Je feest helemaal compleet maken? Bestel deze slingers om het helemaal compleet te maken.

2,50
3,-
(3,03 incl. BTW)
Zwaaivlag Nederland

Bestel deze rood wit blauwe zwaaivlaggen om het feest helemaal compleet te maken. Totale hoogte is 74cm

Wimpel Nederland Marineblauw

De Marineblauwe Nederlandse wimpel is vervaardigd van hoogwaardig kwaliteit vlaggendoek.

Nederlandse vlaggen

Nederlandse vlag

De officiële Nederlandse rood -wit - blauw vlag is gemaakt van de hoogste kwaliteit doeksoort het zogeheten scheepvaartsdoek ook wel spundoek genaamd is van 155gr/m2 voorzien van een sterke en hoogwaardige afwerking, zo dat de vlag jaren mee kan gaan.  Spun polyester is het sterkst mogelijke vlaggendoek dat minder snel zal scheuren en verkleuren.

De Nederlandse vlag mag op de onderstaande dagen* in top:

31 januari (1 februari) - Verjaardag van Prinses Beatrix
27 april (26 april) - Koningsdag, verjaardag van Koning Willem-Alexander
4 mei - Nationale dodenherdenking, halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang
5 mei - Nationale Bevrijdingsdag
17 mei (18 mei) - Verjaardag van Koningin Máxima
Laatste zaterdag in juni - Veteranendag
15 augustus (16 augustus) - Formeel einde Tweede Wereldoorlog
7 december (8 december) - Verjaardag van de Prinses van Oranje Amalia
* Als deze dag op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag valt, dan geldt de datum tussen haakjes.

De Historie van de Nederlandse vlag

Over de betekenis van de kleuren rood, wit en blauw bestaan verschillende theorieën. Volgens sommige onderzoekers zijn de kleuren gebaseerd op de jachthoorn op het wapen van Willem van Oranje. Maar er is ook een andere verklaring.

Kleuren zijn symbolen

Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op onze vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de ‘natuurlijke’ opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel. Ook in andere (westerse) landen (zoals Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten) werd deze symboliek mooi gevonden en dus werden daar dezelfde kleuren gebruikt in de vlag.

Rood was oranje

De bovenste baan is overigens niet altijd rood geweest. Toen Willem I halverwege de zestiende eeuw stadhouder werd, veranderde de bovenste baan in oranje, als verwijzing naar Willems achternaam (Van Oranje dus). Maar in de praktijk werd het oranje al snel weer rood. Rode stof was minder duur en makkelijker te verkrijgen dan oranje. Bovendien werden de oranje banen gekleurd met kleurstoffen uit planten als meekrap, en die vervaagden snel.

Goed zichtbaar

Maar de belangrijkste reden om oranje in te ruilen voor rood? Rood was op zee beter te zien. Het was feller en beter te onderscheiden van de lucht, golven en zeilen. En omdat de vlaggen destijds vooral gebruikt werden in de scheepvaart, werd rood uiteindelijk de standaardkleur. Van origine hoort de vlag volgens de wet  ‘helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw’ te zijn. Hoewel de afmetingen niet officieel zijn vastgelegd, hebben de meeste vlaggen de verhouding 2:3.
De rood – wit – blauwe banen zijn altijd even hoog.

Vlaginstructie

Wanneer mag ik de Nederlandse vlag uithangen?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen.


Regels voor het uithangen van de vlag

U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag.


Gebruiken en gewoontes bij uithangen vlag

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Een ezelsbrug daarbij is, u haalt de vlag binnen zodra u de verschillende kleuren niet meer van elkaar kunt onderscheiden. U dient de vlag netjes op te vouwen, een gekreukelde vlag is respectloos. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Gebruik van oranje wimpel

Vlag én wimpel gaan op gebouwen van de Rijksoverheid uit op Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.

Nederlandse vlag met marineblauwe baan

Dit is de oud Nederlandse vlag , deze mag ook in top op de bovenstaande vlagdagen. De oud Nederlandse vlag is qua afwerking en doeksoort gelijk aan de Nederlandse vlag behalve dat deze Nederlandse vlag een marineblauwe baan heeft in plaats van een kobaltblauwe baan.

Oranje wimpel

De oranje wimpel wordt gecombineerd met de Nederlandse vlag en hangt boven de Nederlandse vlag in top, de oranje wimpel in combinatie met de Nederlandse vlag. Wat betreft de leden van het koninklijk huis geldt de vlaginstructie alleen voor het staatshoofd, zijn echtgenote, de
troonopvolger (de Prinses van Oranje) en zijn voorganger en niet voor de overige leden van het koninklijk huis. Daarom is prinses Amalia wel en zijn haar zussen, de prinsessen Alexia en Ariane, niet in dit overzicht opgenomen.

De oranje wimpel mag in combinatie met de Nederlandse vlag op de onderstaande dagen* in top:

31 januari (1 februari) - Verjaardag van Prinses Beatrix
27 april (26 april) - Koningsdag, verjaardag van Koning Willem-Alexander
17 mei (18 mei) - Verjaardag van Koningin Máxima

7 december (8 december) - Verjaardag van Kroonprinses Amalia
* Als deze dag op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag valt, dan geldt de datum tussen haakjes.

Nederlandse wimpel

De Nederlandse wimpel of ook wel welkomswimpel genoemd kan op dagen in top wanneer er geen vlagdagen zijn. Deze rood- wit - blauw wimpel is voorzien van een dwars stokje waardoor de wimpel mooi strak hangt.  De uiteinden zijn voorzien van rubberen dopjes hiermee wordt het geluid dat de wimpel maakt met het tikken tegen vlaggenmast aan gereduceerd en wordt daardoor ook wel fluisterwimpel genoemd. De wimpel is gemaakt van het oersterke scheepvaartsdoek (spundoek), ideaal voor in een hoge vlaggenmast die veel wind vangt.

Vlaggenset

Over het algemeen zijn wij een trots land en daar hoort onze nationale driekleur ook bij. Eigenlijk zou elk huishouden een vlag in huis moeten hebben. Bij diverse gelegenheden is het uitsteken van de Nederlandse vlag zeer gewenst, het versterkt het saamhorigheidsgevoel bij herdenkingen of het draagt bij aan een feestelijke sfeer.  Wilt u een vlag aan de gevel van uw huis bevestigen maar heeft u nog niets in huis, kies dan voor onze vlaggenset.

De kwalitatief hoogwaardige 4 - delige vlaggen gevelset is uit voorraad leverbaar en bestaat uit:

 • Nederlandse Vlag
 • Oranje wimpel
 • Vlaggenstok
 • Vlaggenstokhouder

FAQ

- Op welke dagen mag de Nederlandse vlag uit?
Op 31 jan, 27 april, 4,5 en 17 mei, 15 aug, laatste zaterdag in juni, 3e dinsdag in september, 7 en 15 december.

- Welke afmetingen vlag zijn er?
Er zijn 8 soorten afmetingen, de meest voorkomende is 100x150cm voor een vlaggenstok voor aan de gevel. Voor de vlaggenmast wordt veelal 150x225cm(5/6 mast) of 200x300cm (7/8 mast) gebruikt.

- Wat zijn de officiële kleuren van de Nederlandse vlag?
De officiele kleuren zijn Rood, Wit en Kobaltblauw. De oude Nederlandse vlag is Rood, Wit en Marineblauw

- Van welk materiaal zijn de Nederlandse vlaggen gemaakt?
Het materiaal van de Nederlandse vlag is gemaakt van scheepvaartsdoek met een gewicht van 155gr/m². Het zwaarste doek wat er te verkrijgen is in Nederland.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »