Uw winkelwagen is leeg...
De rood-wit-blauwe horizontale banen maken onze Nederlandse vlag. Officieel worden deze kleuren benoemd als helder vermiljoen, h... Lees meer
De rood-wit-donkerblauwe horizontale banen maken onze oud Nederlandse vlag. Officieel worden deze kleuren benoemd als helder ver... Lees meer
Super handig, een vlaggenset voor aan huis! Maak deze set zelf compleet met vlaggenstok, vlag, wimpel, uithouder en halfstok cli... Lees meer
De Nederlandse vlag in een punt vorm, de vlag is afgewerkt met een koord en lusje en gemaakt van scheepvaartsdoek 155gr/m². Dit ... Lees meer
De Oranje wimpel is vervaardigd van hoogwaardig kwaliteit vlaggendoek. De vlag is rondom dubbel gezoomd en voorzien van een dwar... Lees meer
De Nederlandse wimpel is vervaardigd van hoogwaardig kwaliteit vlaggendoek. De vlag is rondom dubbel gezoomd en voorzien van een... Lees meer
Je feest helemaal compleet maken? Bestel deze slingers om het helemaal compleet te maken.
De Marineblauwe Nederlandse wimpel is vervaardigd van hoogwaardig kwaliteit vlaggendoek.
Op zoek naar een geschikte Nederlandse vlag voor uw vlaggenmast of vlaggenstok? Bij Vlaggen Unie verkopen wij Nederlandse vlaggen in verschillende formaten, zodat er altijd een geschikte Nederlandse vlag verkrijgbaar is. Al onze Nederlandse vlaggen zijn gemaakt van hoogwaardige polyester vlaggendoek, waarmee we de hoogste kwaliteit en duurzaamheid nastreven. Onze Nederlandse vlaggen zijn daarnaast afgewerkt met kopband en dubbele stiknaad, kleurecht, uv-bestendig en wasbaar op 40°. Zo bent u gegarandeerd van een Nederlandse vlag die lang mee gaat. Iedere Nederlandse vlag is uitgevoerd met koord en lusje, waardoor u deze eenvoudig kunt hijsen in uw vlaggenstok of vlaggenmast. Benieuwd naar onze Nederlandse vlaggen en Nederlandse vlaggenset? Bekijk hieronder dan direct het assortiment.
Tegenwoordig kennen wij de Nederlandse vlag aan de kleuren rood-wit-blauw, die horizontaal over de vlag lopen in gelijkmatige banen. De Nederlandse vlag staat symbool voor onafhankelijkheid van en eenheid van het gehele koninkrijk der Nederlanden, en dient zowel als civiele vlag, dienstvlag en oorlogsvlag. Echter is de Nederlandse vlag niet altijd samengesteld via de horizontale driekleur zoals wij de vlag kenne. De Nederlandse vlag heeft een namelijk een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, waarin zowel kleuren als samenstelling van de vlag een andere betekenis hadden.
De zo bekende bovenste rode baan is niet altijd rood geweest. Tijdens de jaren 1572 tot en met 1653 werd de Nederlandse vlag al afgebeeld in een horizontale driekleur, maar was de bekende rode kleur destijds nog oranje. De oranje kleur stond voor het Huis van Oranje-Nassau, de heersende familie in de Nederlanden, en stond symbool voor hun leidende rol in de opstand tegen het Spaanse rijk. De kleur wit stond voor zuiverheid en de wens naar een rechtvaardige strijd. Deze kleur stond symbool voor de idealen die de Nederlandse opstandelingen nastreefden. De kleur blauw stond tot slot voor trouw en loyaliteit. Deze kleur stond symbool voor de band tussen de Nederlandse opstandelingen en de Nederlandse leiders, met name Prins Willem van Oranje, die aan het hoofd stond van deze opstand. De drie kleuren waren dus tekenend voor de politieke en symbolische opstand tegen het Spaanse rijk.
Naarmate Nederland een meer gecentraliseerde regering kreeg, groeide de behoefte naar een uniforme vlag. Hieruit is de Nederlandse vlag met de kleuren rood-wit-blauw ontstaan, die werden geassocieerd met de Nederlanse identiteit en idealen van vrijheid en onafhankelijkheid. Daarnaast werd er in die tijd veel gevaren. Men was van mening dat de kleur rood veel beter was te zien op zee dan oranje. Daarbij was rode stof minder duur en makkelijker te verkrijgen dan oranje, en vervaagde de oranje kleur snel waardoor deze na verloop van tijd eerder leek op de kleur bruin. Vanaf 1796 werd, destijds nog onder de naam Bataafse vlag, de Nederlandse vlag samengesteld met de kleuren rood-wit-blauw. De Prinsenvlag was vanaf dat moment niet meer toegestaan.
In de jaren 30 van de twintigste eeuw laaide er opnieuw discussie op over de Nederlandse vlag. Zo wilden de Vereniging Prinsenvlag en de NSB graag zien dat de Prinsenvlag weer werd gehanteerd. Dit leidde er toe dat de regering de Nederlandse vlag met de kleuren rood-wit-blauw officieel wilde vastleggen. Uiteindelijk heeft koningin Wilhelmina in 1937 de Nederlandse vlag in een koninklijk besluit vastgelegd. Vanaf 1937 is de rood-wit-blauwe Nederlandse vlag dus per koninklijk besluit de officiele vlag van Nederland, zoals wij deze vandaag de dag nog steeds kennen.
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van Nederlandse vlaggen. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de Nederlandse vlag uithangen. Er zijn echter wel vlagprotocollen voor het hijsen van Nederlandse vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Hierbinnen wordt onderscheid gemaakt tussen “beperkt vlaggen” en “uitgebreid vlaggen”. Uitgebreid vlaggen houdt simpelweg in dat de Nederlandse vlag wordt gehezen bij alle rijksgebouwen, zoals dit gebruikelijk is op Koningsdag. Bij beperkt vlaggen hijst men enkel de Nederlandse vlag van de hoofdgebouwen van de verschillende departementen, en van de hoofdgebouwen van de verschillende instellingen die niet onder de Nederlandse departementen vallen.Hieronder het overzicht met de vlaginstructies die worden gehanteerd voor Rijksgebouwen, die u zelf uiteraard kunt overnemen op de desbetreffende data dag:
Datum
Gelegenheid
Vlaginstructie
31 januari (1 februari)
Verjaardag van Prinses Beatrix
Beperkt, met oranje wimpel
27 april (26 april)
Koningsdag
Uitgebreid, met oranje wimpel
4 mei
Nationale Dodenherdenking
Uitgebreid, halfstok tot zonsonderdag (ca 21:10 zomertijd).
5 mei
Nationale bevrijdingsdag
Uitgebreid
17 mei (18 mei)
Verjaardag van Koningin Máxima
Laatste zaterdag in juni
Nederlandse Veteranendag
15 augustus (16 augustus)
Formeel einde van de Tweede Wereldoorlog
3e dinsdag van september
Opening van Staten-Generaal
Uitgebreid, alleen in Den Haag
7 december (8 december)
Verjaardag van prinses Amalia
15 december (16 december)
Koninkrijksdag
Beperkt
*Als een van de bovenstaande data op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag valt, dan geldt de datum tussen haakjes indien van toepassing. Ook mag de Nederlandse vlag op een aantal van de bovenstaande data worden gecombineerd met een oranje wimpel.
Zoals eerder benoemd mag U als burger altijd de Nederlandse vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Wel zijn er, naast de bovenstaande vlaginstructies voor Rijksgebouwen, gebruiken en regels (officieel vlagprotocol) voor het uithangen van de Nederlandse vlag die geleden voor het hele land. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het gebruikelijk om de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. Ook is het niet gebruikelijk om versiering aan een Nederlandse vlag toe te voegen, en dient u de vlag te allen tijde goed op te bergen als u deze niet gebruikt. Een gekreukelde Nederlandse vlag wordt namelijk als zeer respectloos gezien.
De officiële Nederlandse vlag is gemaakt van de hoogste kwaliteit doeksoort; het zogeheten scheepvaartsdoek. Deze doeksoort wordt ook wel spundoek genoemd. Spundoek is een polyester vlaggendoek van hoogwaardige kwaliteit, die bovenal extreem duurzaam is. Door het gebruik van polyester is onze Nederlandse vlag kleurecht, UV-bestending en wasbaar op 40°. Hierdoor wordt de hoge kwaliteit van uw Nederlandse vlag behouden, en weet u zeker dat uw Nederlandse vlag jarenlang mee kan. Al onze Nederlandse vlaggen worden hoogwaardig afgewerkt met kopband en dubbele stiknaad, zodat onze Nederlandse vlaggen ook goed bestand zijn tegen zware weersomstandigheden. Onze Nederlandse vlaggen zijn stuk voor stuk uitgevoerd met een koord en lusje (t/m 100x150cm) zodat u deze eenvoudig aan een vlaggenstok kunt hangen, of bij grote formaten (vanaf 150x220cm) met 2 clips zodat deze eenvoudig in een vlaggenmast kunnen worden gehezen.
Onze Nederlandse vlaggen zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Deze varieren van het kleinste formaat van 20x30cm tot het grootste formaat van 300x500cm. Belangrijk bij de aanschaf van een Nederlandse vlag is dat u goed rekening houdt met het doel van de vlag. Wilt u deze bijvoorbeeld in een vlaggenstok hangen, dan dient u een kleiner formaat te kopen. Wilt u een Nederlandse vlag voor een vlaggenmast, dan dient u één van onze grotere formaten te kopen. Daarbij is er voor ieder formaat vlaggenstok of vlaggenmast een ander formaat vlag vereist. Hieronder vindt u een matentabel van de Nederlandse vlag, waarin u kunt zien welke vlag u nodig:
Afmeting Nederlandse vlag
Geschikt voor:
Uitgevoerd met:
20x30cm
Koord en lusje
40x60cm
50x75cm
70x100cm
Een vlaggenstok van 150cm
100x150cm
Een vlaggenstok van 200cm
120x180cm
Een vlaggenmast van 3-4 meter
2 clips voor vlaggenmast
150x225cm
Een vlaggenmast van 5-6 meter
200x300cm
Een vlaggenmast van 7-8 meter
225x350cm
Een vlaggenmast van 9 meter
300x450cm
Een vlaggenmast van 10-11 meter
300x500cm
Een vlaggenmast van 12 meter
Naast de “standaard” Nederlandse vlag, met de rood-wit-blauwe horizontale banen, zijn er ook een aantal andere Nederlandse vlaggen die wij bij Vlaggen Unie verkopen. Deze zijn op dezelfde manier uitgevoerd als onze standaard Nederlands vlag. Dat betekent dat ook deze zijn gemaakt van hoogwaardig polyester doek, afgewerkt met kopband en dubbele stiknaad, duurzaam en verkrijgbaar in verschillende afmetingen.
Dit is de zogeheten oud Nederlandse vlag. De oud Nederlandse vlag is qua afwerking en doeksoort gelijk aan de Nederlandse vlag behalve dat deze Nederlandse vlag een marineblauwe baan heeft in plaats van een kobaltblauwe baan. De kleur blauw in deze vlag is dus donkerder dan de Nederlandse vlag die over het algemeen wordt gehezen. Echter is het gebruik van deze oud Nederlandse vlag op de bekende vlagdagen ook toegestaan, dus mag u deze ook in de top hijsen als u voorkeur heeft voor deze Nederlandse vlag.
Buiten de Nederlandse vlag verkopen we bij Vlaggen Unie ook alle vlaggen van de twaalf verschillende provincies. Deze zijn verkrijgbaar in dezelfde afmetingen als de Nederlandse vlag. Een provincie vlag koopt u bij ons al vanaf €6,-.
Naast de provincie vlaggen hebben we ook gemeente vlaggen van diverse gemeentes in ons assortiment. Zo hebben we de gemeente vlaggen van al onze waddeneilanden in ons assortiment, en de vlag van de gemeente Amsterdam. Deze vlaggen zijn verkrijgbaar vanaf €10,-, en zijn net als de overige vlaggen hoogwaardig afgewerkt.
Tot slot verkopen wij de Nederlandse vlag ook als Nederlandse vlaggenset. Het voordeel van deze vlaggenset is dat u naast de Nederlandse vlag ook een oranje wimpel, vlaggenstok, vlaggenstokhouder en halfstok clip of Flag fixer krijgt, zodat u uw Nederlandse vlag direct kunt uithangen volgens de verschillende protocollen. Deze vlaggenset kunt u volledig zelf samenstellen. Zo kunt u onder andere kiezen voor een witte of een zwarte vlaggenstok, en kunt u kiezen voor het soort vlaggenstokhouder.
Uiteraard wilt u uw Nederlandse vlag zo lang mogelijk in goede staat houden. Ondanks dat de Nederlandse vlaggen van Vlaggen Unie van het sterkste materiaal gemaakt zijn, zijn er toch een aantal tips die u kunt volgen om uw Nederlandse vlag nog langer in goede staat te houden.
Controleer uw Nederlandse vlag regelmatig op vuil en vlekken. Over het algemeen wordt vervolgens aangeraden om de vlag met de hand te wassen in koud water met een mild reinigingsmiddel. Echter zijn onze Nederlandse vlaggen geschikt om gewassen te worden met de wasmachine. U kunt deze dus gerust regelmatig wassen op 40°.
Als u uw Nederlandse vlag niet gebruikt, zorg er dan voor dat deze goed wordt opgeslagen. Let er dus op dat u uw vlag netjes opvouwt, en deze bewaard op een koele droge plaats. Bij voorkeur slaat u de Nederlandse vlag ook nog eens op in een doos of luchtdichte zak, zodat er verder ook stof, vocht om insecten bij kunnen komen.
Ondanks dat onze Nederlandse vlaggen stuk voor stuk goed bestand tegen Uv-straling zijn, raden wij aan om de vlag niet te lang buiten te laten hangen. Zeker tijdens periodes van langdurig zonlicht kan blootstelling hieraan ervoor zorgen dat de kleuren langzaam beginnen te vervagen.
Bij periodes van harde wind is het noodzakelijk om regelmatig te controleren of de vlag goed genoeg is bevestigd aan de vlaggenstok of vlaggenmast. Als uw vlag niet goed is bevestigd kan deze namelijk beschadigd raken bij harde windstoten.
Tot slot raden wij aan om regelmatig uw Nederlandse vlag te controleren op slijtage. Hierbij is het van belang dat u controleert of er losse naden, rafels of scheuren op de vlag zichtbaar zijn. Mocht u dergelijke slijtage plekken tegenkomen, dan kunt u deze eenvoudig verhelpen door gebruik van naald en draad. Het is belangrijk om slijtage plekken zo snel mogelijk te verhelpen, omdat dit na verloop van tijd kan resulteren in scheuren in uw Nederlandse vlag.
Regelmatig komt het voor dat wij vragen krijgen over het gebruik van de Nederlandse vlag. Hieronder vindt u een overzicht met de meest gestelde vragen. Staat uw vraag met bijbehorend antwoord hier niet tussen, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.
- Op welke dagen mag de Nederlandse vlag uit?
Op 31 jan, 27 april, 4,5 en 17 mei, 15 aug, laatste zaterdag in juni, 3e dinsdag in september, 7 en 15 december.
- Welke afmetingen van de Nederlandse vlag zijn er?
Er zijn 8 soorten afmetingen, de meest voorkomende is 100x150cm voor een vlaggenstok voor aan de gevel. Voor de vlaggenmast wordt veelal 150x225cm(5/6 mast) of 200x300cm (7/8 mast) gebruikt.
- Wat zijn de officiële kleuren van de Nederlandse vlag?
De officiele kleuren zijn Rood, Wit en Kobaltblauw. De oude Nederlandse vlag is Rood, Wit en Marineblauw
- Van welk materiaal is de Nederlandse vlag gemaakt?
Het materiaal van de Nederlandse vlag is gemaakt van scheepvaartsdoek met een gewicht van 155gr/m². Het zwaarste doek wat er te verkrijgen is in Nederland.