top-10 hoogste vlaggenmasten

  • Geplaatst op
  • 0
top-10 hoogste vlaggenmasten

Wat zijn op dit moment de top-10 hoogste vlaggenmasten ter wereld? Wij nemen u mee op een trip langs voornamelijk Aziatische landen om hier achter te komen.

We kennen allemaal de prestige wat betreft het hoogste gebouw ter wereld. Dit soort projecten worden vaak breed uitgemeten in de media, waardoor deze wereldwijd bekendheid vergaren. Maar in de schaduw hiervan is er ook een competitie gaande wie de hoogste vlaggenmast heeft. Dit soort prestige projecten spelen zich voornamelijk af in Azië. Wij zetten de top-10 op een rijtje voor u en het is niet zo vreemd dat er slechts 2 masten niet in Azië staan.

Nummer 10 – Acuity vlaggenmast – Amerika
Hoogte: 120 meter

De enige vlaggenmast in de top-10 die niet in Azië staat vindt u terug in Amerika. Deze 120 meter hoge vlaggenmast staat op het hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij Acuity. De Amerikaanse vlag die in deze mast hangt heeft een gewicht van bijna 115 kilo en iedere ster heeft een breedte van een meter.

Nummer 9 – Abu Dhabi vlaggenmast – Abu Dhabi
Hoogte: 123 meter

Ooit was dit de hoogste vlaggenmast ter wereld, welke gebouwd werd ter ere van de 30e nationale dag van de Verenigde Arabische Emiraten in 2001. Er wordt beweerd dat deze vlaggenmast de aanleiding is geweest voor andere landen om deze hoogte te verbreken. Deze mast was destijds een Guinness World Record en bevat een vlag van 20 x 40 meter.

Nummer 8 – Raghadan Vlaggenmast – Jordanië
Hoogte: 126,8 meter

Bij het Raghadan paleis in Amman, Jordanië staat deze kolossale vlaggenmast. De vlag van Jordanië die hierin hangt in al te zien vanaf 20 kilometer afstand. De vlag is ook ’s nachts goed zichtbaar omdat deze dan verlicht wordt. Met een formaat van 30 x 60 meter wappert hier een flinke vlag in. Deze maakt bij harde wind zoveel lawaai dat hij al diverse keren naar beneden gehaald is tijdens periode van slecht weer. Deze vlaggenmast nam in 2003 het record over, om deze in 2004 weer te verliezen.

Nummer 7 – Aqaba Vlaggenmast – Jordanië
Hoogte: 130 meter

Een jaar na de vlaggenmast in Amman presenteerde Jordanië haar 2e kolos. Deze vlaggenmast vind u terug aan het strand van Aqaba en is vanuit 3 andere landen te zien, namelijk Israël, Egypte en Saoedi-Arabië. Deze vlag symboliseert de slag om Aqaba uit 1917 (de Arabische opstand). Deze vlaggenmast zou het record pas in 2008 uit handen geven.

Nummer 6 – Vlaggenmast van Ashgabad – Turkmenistan
Hoogte: 133 meter

In 2008 werd in het steenrijke Turkmenistan deze vlaggenmast gepresenteerd. In het land waar goud en marmer de boventoon voeren en alles over de top is. Zo ook deze grote jongen die in 2008 het Guinness World Record over nam. Bij het ceremonieel hijsen van de Turkmeense vlag waren diverse prominenten van de Turkmeense regering, vertegenwoordigers van publieke organisaties en de media aanwezig. De Turkmeense vlag heeft een afmeting van 35 x 52,5 meter en weegt maar liefst 420 kilo.

Nummer 5 – Panmunjon Vlaggenmast – Noord-Korea
Hoogte 160 meter

De burenruzie tussen Noord en Zuid-Korea heeft geleid tot deze 160 meter hoge vlaggenmast. Zuid-Korea plaatste bij de Koreaanse gedemilitariseerde zone een vlaggenmast met een hoogte van bijna 100 meter, waarna Noord-Korea hier deze flinke mast tegenover zette. De vlag die in deze vlaggenmast hangt weegt ruim 270 kilo.

Nummer 4 – Vlaggenmast van Zaberaijan – Azerbaijan

Hoogte: 162 meter

Op nummer 4 vindt u een vlaggenmast die inmiddels niet meer bestaat.  Omdat deze wel het Guinness World Record in handen heeft gehad vermelden wij deze toch in onze lijst. De vlaggenmast had een hoogte van maar liefst 162 meter, waaraan de vlag van Azerbaijan wapperde. Door de stormen die het land regelmatig teisteren scheurde de 35 x 70 meter grote vlag telkens af. Uiteindelijk is deze mast in 2017 weggehaald, maar Azerbaijan heeft plannen om een nieuwe, nog hogere mast terug te plaatsen.

Nummer 3 – Doesjanbe Vlaggenmast – Tadzjikistan
Hoogte: 165 meter

Voor het Volkspaleis in de hoofdstad Doesjanbe, Tadzjikistan prijkt deze 165 meter hoge vlaggenmast. In 2011 toen de mast voltooid was had deze het record in handen. Deze vlaggenmast was onderdeel van een enorm project om de 20e verjaardag van de onafhankelijkheid van Tadzjikistan te vieren. De vlag die hierin gehesen wordt heeft een afmeting van 30 x 60 meter en weegt ongeveer 700 kilo. De ontwerpfase van de mast begon al in 2009. De productie van de secties werd gedaan in Dubai en afgerond in 2010. De eindmontage vond plaats in 2011, waarna in dit jaar ook de eerste vlag gehesen werd.

Nummer 2 – Jeddah Vlaggenmast – Saoedi-Arabië
Hoogte: 171 meter

Midden op het King Abdullah-plein vind u deze 171 meter hoge vlaggenmast die het record  in handen heeft gehad van 2014 tot 2021. Deze vlaggenmast bestaat uit maar liefst 500 ton staal en werd in gebruik genomen op 23 september 2014. Dit is de Nationale feestdag van Saoedi-Arabië. De mast wordt omringt door 13 lichten, welke de 13 gouvernementen van Saoedi-Arabië vertegenwoordigen. Met een afmeting van 33 x 49,5 meter en een gewicht van 570 kilo hangt er een flinke vlag in deze mast.

Nummer 1 – Caïro vlaggenmast – Egypte
Hoogte: 202 meter

Sinds 2021 staat de hoogste vlaggenmast in Caïro, Egypte waarmee zij op het moment van schrijven het Guinness World Record in handen hebben van de hoogste vlaggenmast ter wereld. Deze vlaggenmast is gebouwd ter ere van Egyptes nieuwe hoofdstad en staat midden op het Volksplein. Voor deze vlaggenmast is maar liefst 1.000 ton staal gebruikt. De Egyptische vlag die in deze mast prijkt heeft een afmeting van 40 x 60 meter. Voor de bouw van deze vlaggenmast ontving Egypte de eerste reuzenkraan, de grootste ter wereld. Deze kraan kon maar liefst 1200 ton staal dragen.

Net zoals bij wolkenkrabbers het geval is, zal ook dit record in de loop der jaren weer verbroken worden. Wanneer ook deze vlaggenmast in Azië geplaatst zal worden, valt valt één van de twee vlaggenmasten buiten Azië uit de top-10 van de hoogste vlaggenmasten ter wereld.Ter vergelijking: De hoogste vlaggenmast van Europa vind u in Bulgarije. In de bergen van zuid-Bulgarije staat deze vlaggenmast met een hoogte van 111 meter, waarin de Bulgaarse vlag hangt. Deze heeft een oppervlakte van 1.110 vierkante meter en staat symbool voor de oppervlakte van het Bulgaars grondgebied (111.000 km2). Bulgarije is één van de armste landen in Europa, dus dit project werd onder de bevolking niet met enthousiasme ontvangen. Toch hebben zij het Record in handen van de hoogste vlaggenmast van Europa.

Wilt u ook een prachtige vlaggenmast bij u in de tuin? Dan bent u bij Vlaggen Unie aan het juiste adres. Met meer dan 2.000 masten op voorraad bieden wij vlaggenmasten gemaakt van aluminium of polyester met verschillende hoogtes, variërend van 5 tot 12 meter. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.