De vlag van Georgië!

De vlag van Georgië!

Hoe de vlag van Georgië door 1 wedstrijd wereld beroemd werd.

De vlag van Georgië!

26 juni 2024 is een datum die bij de bevolking van Georgië niet meer vergeten zal worden en in de geschiedenisboeken terecht zal komen. Het was al een stunt dat het Georgisch voetbalelftal voor het eerst in de historie naar het EK voetbal zou gaan, maar het sprookje kreeg op deze dag een vervolg.

Op 26 juni 2024 klinkt iets voor 21.00 uur het volkslied van Georgië dat luidkeels wordt meegezongen door de aanwezige supporters. Bijna 2 uur later kunnen zij zeggen dat ze erbij waren toen het Georgische voetbalelftal sportgeschiedenis schreef. Winnen van het gerenommeerde Portugal met sterren als Cristiano Ronaldo, João Félix en Bruno Fernandes en daarmee een plek in de 8e finales van het EK 2024. Terwijl de camera van de voetballers wegdraait richting het publiek zien we supporters die springen en huilen van geluk met de vlag van Georgië in hun handen of om zich heen geslagen.

Vroeg je twee weken geleden aan een willekeurige voorbijganger hoe de vlag van Georgië eruit ziet, dan zouden de meeste geen idee hebben. Door de prestatie van dit Georgisch voetbalelftal heeft de hele wereld (want het EK krijgt ook in de rest van de wereld veel aandacht) kennis gemaakt met de supporters en de vlag van Georgië. Als ambassadeurs van het land hebben spelers als Mikautadze en Kvaratskhelia hun land  trots gemaakt en Georgië op de kaart gezet. Terwijl de supporters vol trots en eensgezind de Saqartvelos Sakhelmtsipho Drosha (vlag van Georgië) toonden. Inmiddels weet iedereen die de wedstrijd gekeken heeft dat deze witte vlag een rood kruis bevat waardoor er 4 vlakken ontstaan. In ieder vlak staat een rood (bolnur-katskhuri) kruis. Door 1 sportwedstrijd is de bekendheid van het land en dus ook de Georgische vlag wereldwijd enorm gestegen.

 

De magie van een landen vlag

Het tonen van een vlag zegt veel over de persoon. De supporters van Georgië tonen hun vlag in eerste instantie om de voetballers te steunen. Ze laten hiermee zien dat zij achter hun elftal staan. Door de goede prestaties op het veld ontstaat er op de tribunes een gevoel van trots en verbroedering met de vlag als Nationaal symbool. De witte vlag transformeert van sfeerbrenger tot een object om trots te tonen. Dat is de magie die een landsvlag met zich meedraagt.

Bij Vlaggen Unie weten we als geen ander dat landen vlaggen de meest uiteenlopende emoties teweeg kan brengen, zowel positief als negatief. Na gisteravond brengt de Georgische vlag voornamelijk positieve emoties teweeg.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.