Het ontstaan van provincie wimpels

Het ontstaan van provincie wimpels

Waarom zie je in andere landen weinig wimpels? Zijn wimpels typisch Nederlands en hoe zijn ze ontstaan?

Is de wimpel iets Nederlandse?

Een wimpel is een smalle, lange strook stof die in een vlaggenmast of vlaggenstok gehangen wordt. Al dan niet in combinatie met een vlag. De oorsprong van de wimpel dateert uit de tijd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Willem I wilde in tijden van de Franse bezetting het rood van de vlag der Nederlanden veranderen in oranje. Dit was echter de kleur van de opstandelingen en werd door de Fransen verboden.

Nadat het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden een zelfstandige natie werd is besloten om de vlag te behouden in de kleuren rood, wit en blauw. Om het huis van Oranje-Nassau te eren werd er besloten om de vlag te combineren met een oranje wimpel. Tot op de dag van vandaag prijkt de oranje wimpel naast de Nederlandse vlag op koninklijke verjaardagen, huwelijken en geboortes. U kunt dus zeggen dat de oorsprong van de wimpel in Nederland ligt. Nergens ter wereld vind u zoveel wimpels terug als in ons eigen land.


Waarom zijn er provincie wimpels?

Voor het ontstaan van provincie wimpels moeten we terug naar de basis van vlaggen. Al eeuwen lang worden vlaggen gebruikt als herkenning. Een visuele uiting van een land of regio met de herkenbaarheid die hier bij hoort. Een vlag zorgt voor verbondenheid, eenheid en herkenning. Dit gevoel van samenhorigheid leidde er toe dat alle provincies van Nederland hun eigen unieke vlag kregen. Dit gebeurde in 1955 (Flevoland in 1985). Iedere vlag draagt de symboliek die hoort bij de betreffende provincie. Het ontwerp van de provincie vlaggen werd later doorgetrokken in de wimpels. Een wimpel heeft over het algemeen een langere levensduur dan een vlag, wat een van de beweegreden is een wimpel in de vlaggenmast te hangen.


Iedere provincie wimpel verteld zijn eigen verhaal

Sinds 1955 heeft elke provincie zijn eigen vlag en wimpel gekregen. Iedere provincie wimpel verteld zijn eigen verhaal over het ontstaan of kracht van de betreffende provincie. Het rood-witte blokkenpatroon van Noord-Brabant kent zijn oorsprong al in de Middeleeuwen en is hiermee één van de oudste wimpels van Nederland. Terwijl de wimpel van Friesland en wimpel van Zeeland wellicht wel de meest bekende zijn. De golvende blauwe banen in de Zeeuwse wimpel refereren aan de strijd tegen het water. Ook in het getoonde wapenschild speelt water een belangrijke rol. Zo spelen wapenschilden een belangrijke rol op provincie wimpels, maar hebben de kleuren ook een symbolische betekenis. Het rood en wit uit de wimpel van Drenthe refereert naar de kleuren van het aartsbisdom van Utrecht, dat Drenthe vroeger bestuurde. Met een provincie wimpel toont u uw trots voor uw provincie en de geschiedenis die hier bij hoort.

Het protocol van de provincie wimpel

Wat de provincie wimpel extra bijzonder maakt, is dat deze altijd in top mag hangen. Er geldt geen speciaal vlagprotocol voor een provincie wimpel. Hierdoor hebben individuen en bedrijven de vrijheid om het hele jaar door hun lokale trots te tonen met de provinciewimpel. Dit in tegenstelling tot de oranje wimpel, die alleen gehesen mag worden tijdens koninklijke verjaardagen, huwelijken en geboortes. Wilt u ook uw lokale trots tonen met een provincie wimpel? Bij Vlaggen Unie hebben wij alle provincie wimpels in verschillende lengtes, zodat er altijd een tussen zit die geschikt is voor uw vlaggenmast. Het mooist is wanneer de provincie wimpel ongeveer de helft van de vlaggenmast beslaat.

De welbekende fluisterwimpels

 Een provincie wimpel is voorzien van een houten stokje. Deze waren vroeger niet afgewerkt met rubberen doppen, waardoor je wimpel steeds tegen de mast hoorde tikken. Zeker wanneer het een aluminium mast betrof. Tegenwoordig zijn onze wimpels afgewerkt met rubberen doppen, wat het tikken reduceert. Deze constructie is teven voorzien van een draaibare wartel, zodat de wimpel met de wind kan meedraaien. Voor een helemaal stille wimpel is er een model met koord en lusje.

Mocht u nog vragen hebben over provincie wimpels kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze specialisten staan u dan graag te woord.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.