De vlaggen van de 12 Nederlandse provincies op een rijtje

  • Geplaatst op
  • 0

Alle staten ter wereld voeren een eigen vlag. Nederland heeft niet alleen een nationale vlag, maar heeft ook een unieke vlag per provincie. Voor de 12 provincies die ons land telt, kunt u bij Vlaggenunie zowel een vlag als een wimpel in de juiste kleuren en patroon aanschaffen. In dit artikel zetten we de vlaggen van de 12 Nederlandse provincie kort voor u op een rijtje.

 

Friesland

De Friese vlag is bij veel mensen bekend, simpelweg omdat deze ook terug te vinden is op menig product dat uit deze provincie afkomstig is. De vlag bestaat uit zeven diagonale banen, vier blauwe en drie witte. In de witte banen vindt u zeven rode pompeblêden terug, die zeer kenmerkend zijn en symbool staan voor de verschillende streken waar Friesland in de Middeleeuwen uit bestond. Het uiterlijk van de Friese vlag zoals we deze tegenwoordig kennen, stamt uit het jaar 1957. Toen werd het definitieve ontwerp van de vlag aangeboden door Provinciale Staten aan de koningin.

 

Groningen

Groningen heeft een vlag die bestaat uit een groen vierkant kruis, op een iets groter wit kruis. De hoeken van de vlag zijn voorzien van twee blauwe en twee rode vierkanten, waarbij dezelfde kleuren diagonaal tegenover elkaar staan. De huidige vlag kent zijn ontwerp uit 1950. De kleuren groen en wit staan voor de kleuren van de stad Groningen. Door de kruizen in het midden van de vlag te zetten, wil men aangeven dat de stad Groningen het centrale punt van de provincie is. De kleuren rood en blauw komen van het wapen van Ommelanden. Samengevoegd symboliseren zij de provincie Groningen. In 1950 werd een drietal vlaggen ontworpen, maar daar kon de provincie niet uit kiezen. Daarom maakte de ontwerper nog een ontwerp voor de vlag en deze werd direct goedgekeurd en ziet er tegenwoordig nog altijd zo uit.

 

Drenthe

De provincie Drenthe heeft een vlag met vijf banen. De eerste, middelste en laatste baan hebben de kleur wit en de twee andere banen hebben de kleur rood. In de middelste witte baan, vindt u zes rode sterren en een afbeelding van een kasteel. De kleuren van de vlag zijn de Saksische kleuren. Deze kleuren werden ook gebruikt in de provincie Utrecht, waar Drenthe in eerste instantie onder viel. De zes rode sterren op de vlag, staan voor de zes dingspellen (rechtsgebieden) die Drenthe kende. Het torentje in het midden is zwart, omdat dit mooi afsteekt tegen de rest van de kleuren. Het kasteel op de vlag staat voor de stad Coevorden. Dit is de stad waar in vroegere jaren het bestuur werd uitgeoefend over de rest van de provincie. De vlag van de provincie Drenthe werd reeds gepresenteerd in 1947.

 

Overijssel

De vlag van de provincie Overijssel werd gepresenteerd in het jaar 1948 en ook in datzelfde jaar nog aangenomen als officiële vlag voor het gebied. De vlag bestaat uit vijf horizontale banen, in - van boven naar beneden - de volgende kleuren: rood, geel, blauw, geel en rood. De blauwe baan in het midden is golvend van vorm en symboliseert de rivier de IJssel. Het rood en geel op de vlag duiden op de band die de provincie kende met Holland in het verleden. De kleuren van dat gebied zijn namelijk hetzelfde. Deze vlag in het huidige ontwerp is de enige vlag die Overijssel officieel gehad heeft. Eerder was er eentje die erop leek, maar die is nooit officieel erkend.

 

Gelderland

De provincievlag van Gelderland is ontworpen en vastgelegd in het jaar 1953. De vlag bestaat uit drie gelijke horizontale banen in de kleuren blauw, geel en zwart (van boven naar beneden). De huidige vlag is veel minder bekend dan de meeste provinciale vlaggen, maar heeft wel een historische betekenis. De vlag is namelijk gebaseerd op de wapens van zowel het hertogdom Gelre als dat van de leeuw van Gulik. Op beide wapens stond een leeuw. Die van het hertogdom stond op een blauw schild als achtergrond en komt nu terug in het blauw van de vlag. De zwarte leeuw van Gulik stond op een gouden achtergrond, die terugkomt in de gele kleur van de vlag van deze provincie.

 

Noord-Holland

De vlag van de provincie Noord-Holland werd in het jaar 1958 aangenomen. De vlag heeft drie even grote horizontale banen, in de kleuren geel, rood en blauw. De vlag is gebaseerd op de wapens van Holland en West-Friesland. Het wapen van Holland kende de kleuren geel en rood, dat van West-Friesland geel en blauw. Omdat beide wapens de kleur geel in zich hadden, staat deze kleur nu bovenaan. Een twintigtal jaar eerder was de volgorde van de kleuren als volgt: rood, geel en blauw. Dat leek echter te veel op de Nederlandse nationale vlag. Daarom is de vlag uiteindelijk veranderd in de huidige volgorde.

 

Zuid-Holland

De vlag van de provincie Zuid-Holland bestaat uit een felgele achtergrond, met daarop een rode leeuw. De vlag is gebaseerd op het wapen en de daarbij horende kleuren van Holland. Het voorstel van de huidige vlag voor Zuid-Holland, werd gedaan in 1985 en in het jaar daarna officieel erkend. De vlag die de provincie in de tijd daarvoor (sinds 1948) voerde, bestond uit drie gelijke horizontale banen in de kleuren geel, rood en geel. Omdat men graag in de vlag wilde terugzien dat er sprake is van een stukje symboliek, is in 1986 de nieuwe vlag geïntroduceerd. Deze vlag verwijst namelijk sterker naar de wapens die de graven van Holland gebruikten tijdens hun kruistochten.

 

Utrecht

De vlag van de provincie Utrecht (niet te verwarren met de stad Utrecht, die ook een eigen vlag heeft!) is opgebouwd uit de kleuren rood en wit. De vlag zoals we deze nu kennen, is niet echt bekend en wordt ook niet veel gebruikt. De vlag werd in 1952 aangenomen en is een combinatie van twee andere vlaggen. De eerste vlag waar de vlag van Utrecht op gebaseerd is, is die van is die van het Sticht Utrecht. Deze vlag bestond uit een wit kruis op een rood veld. De andere vlag waar de Utrechtse vlag op gebaseerd is, is die van het Aartsbisdom Utrecht. Dit is een wit-rode tweekleur. De huidige vlag van de provincie Utrecht bestaat dan ook uit twee even grote horizontale banden, boven wit en onder rood. In de witte baan staat boven een wit kruis op een rood vierkant.

Zeeland

Een van onze kustprovincies, te weten Zeeland, heeft een vlag in de kleuren blauw en wit en is voorzien van het originele wapen en de kroon van Zeeland. De vlag kent zeven horizontale banen, die in een golvende lijn getekend zijn. Van boven naar beneden telt deze vlag om en om vier blauwe en drie rode banen. De golvende vorm van de banen geeft de constante strijd met het water in de provincie weer. De vlag werd in januari 1947 aangenomen. Even werd er getwijfeld of er een wapen in de vlag moest komen. Uiteindelijk is dit inderdaad gebeurd. De leeuw die op de vlag staat, vormde na de watersnoodramp van 1953 een symbool voor de strijd, het lijden van de bevolking en de solidariteit die er heerste in de provincie.

 

Noord-Brabant

De vlag van de provincie Noord-Brabant bestaat al sinds de Middeleeuwen en wordt gevormd door 24 rode en witte vierkantjes. De vlag wordt ook wel Brabants Bont genoemd en werd in het jaar 1959 aangenomen als officiële vlag van de provincie. Het patroon van de vlag lijkt sterk op een schaakbord, maar dan met minder vlakken en in de kleuren rood en wit. De gebruikte kleuren komen vaak voor op vlaggen en stammen in dit geval ook zeker al uit veel vroegere tijden. Van alle provinciale vlaggen, bestaat die van Noord-Brabant het langst. Dit is algemeen bekend.

 

Limburg

In het jaar 1953 werd de officiële vlag voor de provincie Limburg erkend. De vlag bestaat van boven naar beneden uit respectievelijk een witte baan, een blauwe baan en een gele baan. De witte en gele banen zijn even groot en de blauwe baan op de vlag is iets smaller. De vlag wordt verder gesierd door een rode leeuw. Deze leeuw is afkomstig van het wapen van het Hertogdom Limburg, heeft een dubbele staart en draagt een kroon. Hieraan is te zien dat het om de leeuw van Limburg gaat. De kleuren in de vlag staan ook symbool voor bepaalde streken in de provincie. Het wit staat voor de vlakke zandgronden die terug te vinden zijn in Midden- en Noord-Limburg, terwijl de gele kleur de heuvelachtige mergelgrond van Zuid-Limburg symboliseert. Het blauw staat uiteraard voor de rivier de Maas die door de gehele provincie stroomt.

 

Flevoland

Ook de jongste provincie van Nederland heeft een eigen vlag. Deze werd in het jaar 1986 aangenomen en ziet er als volgt uit. Van boven naar beneden gezien heeft de vlag een horizontale baan in de kleuren blauw, geel en groen. In het bovenste blauwe gedeelte staat linksboven een fleur de lis, oftewel een lelie. Deze verwijst naar de grondlegger van de Zuiderzeewerken en de provicie, ingenieur Lely. Het symbool van de lelie is afkomstig uit zijn persoonlijke familiewapen. De kleuren van de vlag van de provincie Flevoland, staan ook alle drie ergens symbool voor. Het blauw symboliseert het water dat overwonnen is om er de huidige provincie aan te leggen. De groene kleur staat voor de uitgestrekte weides die u in de provincie terugvindt en de gele baan staat voor de akkerbouw, de korenvelden en het koolzaad dat veel verbouwd wordt in deze provincie.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.