De oorsprong van de Friese vlag

  • Geplaatst op
  • 0
De oorsprong van de Friese vlag

De oorsprong van de Friese vlag

Ben je op zoek naar een Friese vlag, voor bijvoorbeeld een themafeestje of om als nationale trots ergens binnen- of buitenshuis op te hangen? Dan ben je bij Vlaggenunie.nl zeker aan het juiste adres! Wij hebben een uitgebreid aanbod (meer dan 3000 verschillende soorten vlaggen en masten) op onze website en bieden naast ervaren monteurs, ook vakkundig advies. Ook om een Friese vlag te kopen ben je bij ons zeker op het juiste adres! Maar waar komt die vlag uit Friesland nu eigenlijk vandaan en hoe ziet die er ook al weer precies uit? En wat is de betekenis van de symbolen en kleuren die zich op de vlag bevinden? In dit artikel zullen wij dieper induiken op deze vragen en proberen hier een duidelijk antwoord op te geven. Ook zullen wij je vertellen waar je een vlag van Friesland kunt kopen, en waarom je bij ons op het juiste adres bent. Lees gauw verder!

 

Geschiedenis van Friesland

Om achter de betekenis van de vlag te komen, is het allereerst belangrijk om terug te gaan naar het begin. De provincie Friesland is namelijk al duizenden jaren oud, lang voordat de vlag überhaupt haar entree kon maken! Het allereerste wat bekend is over de provincie, is van 400 tot 200 voor Christus. In de jaren die hierop volgden, is bekend dat steeds vaker Germaanse stammen zich vestigden in de provincie. Een bekend verhaal wat de meeste van ons vast wel eens hebben behandeld tijdens de geschiedenis lessen is het verhaal van Bonifatius, een van de bekendste missionarissen in Friesland. Honderden jaren later, in 1815, viel het Franse keizerrijk en werd Friesland een provincie van Nederland. Deze provincie heeft zich ontwikkeld en inmiddels spreekt men daar twee officiële talen, namelijk Nederlands en Fries.

 

Uiterlijk vlag Friesland

Om na deze korte geschiedenisles over Friesland je geheugen nog even op te frissen, zullen wij kort beschrijven hoe de vlag er ook al weer precies uit ziet. De vlag is te herkennen aan 7 banen in totaal, waarvan 4 banen blauw zijn en 3 banen wit zijn. Ook vind je 7 rode water lelie bladeren (fries: pompeblêden), wat door sommige mensen ook wel eens gezien wordt als hartjes.

 

Geschiedenis van de vlag van Friesland

En waar komt die vlag nu precies vandaan? De basis voor de vlag is ook honderden jaren gelegd, wat niet zo gek is gezien hoe oud de provincie Friesland eigenlijk al is. In de zestiende eeuw zijn de zeven rode waterlelie bladeren (fries: pompeblêden) op de vlag ontstaan, welke volgens de geleerde Suffridus Petrus verwijzen naar de Zeven Friese Zeelanden. De Zeven Friese Zeelanden staan ook wel bekend als de historische benaming voor de gebieden waarin door Friezen werd geleefd en die door hun werden bewoond. Het nummer zeven komt vaker terug op de vlag, namelijk ook door het tellen van de blokjes. Er zijn precies 4 blauwe blokken en 3 witte blokken: opgeteld brengt dit ook tot 7. Deze Zeven Friese Zeelanden, werden door drie waterstromen van elkaar gescheiden. Toch werd het beeld van deze blauwe en witte schuifbalken en rode waterlelie bladeren op vlaggen toch al heel wat eerder gezien, voornamelijk in Scandinavische landen. Het huidige wapen van Groningen bevat ook enkele gelijkenissen met de vlag.

 

In de 19e eeuw krijgt de vlag pas echt haar vorm en wordt het steeds vaker actief in gebruik genomen. De witte schuifbalken verwijzen naar de waterstromen en meren die Friesland heeft. Steeds vaker werd de Nederlandse vlag vervangen door die van Friesland, bijvoorbeeld op bruiloften, verjaardagen en andere evenementen. In juli 1957 werd de vlag door de Provinciale Staten ingesteld als de officiële vlag van de provincie Friesland.

 

 

Kwaliteit vlaggen en vlaggenmasten bij Vlaggen Unie

Op Vlaggenunie.nl kun je terecht voor kwalitatieve vlaggen in allerlei soorten en maten. Je kunt bij ons terecht voor een ruim aanbod aan vlaggen: met meer dan 3000 verschillende soorten vlaggen en masten op onze website is er keuze genoeg. En dat onze klanten tevreden zijn: dat merk je! Een selectie uit onze tevreden klanten zijn bijvoorbeeld Raboank en Bovag, maar ook de Rijksoverheid en Univé komt bij ons voor vlaggen en vlaggenmasten. Om er voor te zorgen dat al deze klanten kunnen blijven genieten van onze kwalitatief goede vlaggen, streven wij van Vlaggenunie.nl er naar om hoge kwaliteit te bieden. Wij kunnen je helpen met het leveren en vakkundig plaatsen van vlaggen en vlaggenmasten. Deze worden geplaatst door onze ervaren monteurs. De vlaggenmasten hebben een breukgarantie van 15 jaar.

 

Voordelen Friese vlag kopen bij Vlaggen Unie

Het kopen van een vlag op Vlaggenunie.nl gaat gepaard met een heleboel voordelen! Allereerst bieden wij gratis verzending boven de €150 euro aan. Mocht je onder dit bedrag zitten, betaal je een vast laag bedrag van €4,95. Voor vlaggenmasten is dit niet geldig, hier betaal je een bedrag aan voorrijkosten. Onze vlaggen en masten worden zowel in Nederland als in België geleverd. De kwaliteit die Vlaggenunie.nl biedt is zoals hierboven beschreven hoogstaand! We hebben een uitgebreid aanbod aan vlaggen en vlaggenmasten en zullen je bij vragen altijd te woord staan. Wij bieden je uitgebreid persoonlijk advies, wat volledig gratis is. Wanneer je vragen hebt, kun je contact opnemen met onze klantenservice. Dit kan zowel via de chat als telefonisch, wat je zelf het fijnst vindt. Verder zijn bijna al onze producten direct op voorraad en kunnen wij garanderen dat je de bestelde vlaggen snel binnen heeft. Ook hebben wij een score van 4,5 uit de 5 sterren die door onze klanten worden gegeven. Genoeg redenen om op Vlaggenunie.nl te komen voor het kopen van alle soorten vlaggen die je wilt.

 

Wil je een Friese vlag kopen en ben je op zoek naar de perfecte webshop om dit te doen? Zoek dan niet langer door! Vlaggen Unie heeft een ruim aanbod aan verschillende vlaggen en er is voor iedereen wat wils. Ook voor allerlei andere soorten vlaggen ben je bij ons op het juiste adres.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.