Waar komt de wimpel vandaan?

  • Geplaatst op
  • 0
Waar komt de wimpel vandaan?

De uitspraak ‘Geslaagd met vlag en wimpel’ komt u vast wel bekend voor. Een vlag gebruiken we voor officiële gelegenheden, bijvoorbeeld op een belangrijke feestdag. Maar wellicht heeft u wel eens gezien dat er boven de Nederlandse vlag ook nog een oranje wimpel prijkt. Deze smalle vlag uitlopend in een spitse vorm, wordt officieel alleen gebruikt voor leden van het koningshuis. Maar daarnaast zijn er ook wimpels verkrijgbaar met de opdruk van de provincievlag. Wat is de verder de symbolische waarde van de wimpel? En zijn er bepaalde instructies voor het ophangen van deze vlag?
 

Wimpel als nationaal icoon

Een wimpel kunnen we het best omschrijven als een smalle, langwerpige vlag. Deze loopt uit in een driehoek. De bekendste wimpel in ons land, is de variant in de oranje kleur. We combineren deze oranje wimpel met de Nederlandse vlag door het bovenin de stuk te hangen. De eerste wimpel stamt uit de periode van Willem I der Nederlanden, waar deze kleine oranje vlag diende als nationaal icoon naast de ‘gewone’ Nederlandse vlag. De oranje wimpel wordt door rijksgebouwen officieel alleen voor leden van het koningshuis gebruikt in combinatie met de Nederlandse vlag, maar alleen bij feestelijke gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijk, verjaardagen of geboorte.

 

Een wimpel voor elke provincie

De oranje wimpel is dus bedoeld voor leden van het koningshuis, maar dit is niet de enige bestaande wimpel. Zo is er voor elke provincie van Nederland een wimpel verkrijgbaar, bijvoorbeeld voor Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel. Hier zijn geen strikte regels aan verbonden, u mag dus zelfs deze wimpel ophangen aan de vlaggenmast in uw eigen tuin als u dat wilt. Zo kunt u laten zien dat u trots bent op uw eigen provincie. Volgens de officiële vlaginstructie is het ook de bedoeling dat u de Nederlandse vlag na zonsondergang weer van de mast haalt, maar de wimpel mag dag en nacht blijven hangen. In onze webshop vindt u deze vlag onder de naam ‘fluisterwimpel’. De wimpel heeft namelijk rubberen dopjes, in plaats van houten varianten. Wanneer de vlag tegen de mast tikt, maakt het dus geen lawaai.

 

Verschillende ophangsystemen

Doorgaans wordt de wimpel horizontaal opgehangen aan de vlaggenmast, maar het is ook mogelijk om deze verticaal aan de mast te bevestigen. Hiervoor heeft u wel een dwarsstokje nodig, zodat de wimpel recht langs de mast kan hangen. Let er wel op dat de wimpel in dit geval langs de mast kan gaan draaien en bij hevige wind het dwarsstokje tikkende geluiden kan afgeven. We raden u dus aan om de wimpel alleen op deze manier op te hangen wanneer uw buren een eindje verderop wonen. Maar u kunt ook gewoon de wimpel horizontaal hangen, dit staat namelijk net zo mooi. En wanneer het flink waait, hangt de vlag mooi recht waardoor iedereen de wimpel goed kan zien.

Op zoek naar een van deze prachtige wimpels van Nederland of van uw eigen provincie?
Bekijk ze hier: Alle wimpels

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.