Nederlandse provincievlaggen

  • Geplaatst op
  • 0
Nederlandse provincievlaggen

Hoe en wanneer zijn provincievlaggen ontstaan en welke waarde hebben provincievlaggen nog in deze tijd.

De vlaggen van Nederlandse provincies

We kennen in Nederland 12 provincies, welke ieder hun eigen provincie vlag hebben. Iedere vlag heeft unieke ingebruikname datum, die erg van elkaar verschilt. Zo werd de vlag van Drenthe officieel in gebruik genomen op 19 februari 1947. Hiermee was het de eerste provincie met een officiële provincievlag. In de jaren die daarop volgde deponeerde steeds meer provincies hun vlag bij de Gedupeerde Staten. Waar het in sommige gevallen ging om een compleet nieuw ontwerp, werden er ook vlaggen vast gelegd die al veel langer in de vastgelegde vorm gebruikt werden.


De provincievlag van Noord-Brabant

Zo werd de provincievlag van Noord-Brabant pas geponeerd op 21 januari 1959. Deze vlag bestaat uit een schaakbordpatroon met 24 vierkanten in de kleuren rood en wit. De vlag is echter al veel ouder en werd al sinds de Middeleeuwen gebruikt. Vanaf de 19e eeuw werd de geblokte vlag vervangen door een vlag met het provinciewapen. Dit was een gouden leeuw op een zwarte achtergrond. Bij de viering van het 750-jarig bestaan van ’s-Hertogenbosch in 1935 deed de rood-witte vlag zijn herintreden, waarna deze dus in 1959 officieel werd vastgelegd.


De vlag van Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland deponeerde als 2e haar vlag. Dit gebeurde op 22 juni 1948. Deze vlag bestond toen uit 3 horizontale banen in de kleuren geel-rood-geel. Uiteindelijk ontstond er de wens om de Hollandse symboliek meer aandacht te geven. Men wilde de geschiedenis terug laten keren in de vlag, waardoor er in 1985 een nieuwe provincievlag ingediend werd. Deze werd op 1 januari 1986 in gebruik genomen en bestaat uit een geel vlak met een rode leeuw. Dit ontwerp is afgeleid van de doeken die de graven van graafschap Holland gebruikte tijdens de kruistochten. Deze leeuw vinden we ook terug in de provincievlag van Limburg en Zeeland.


De provincievlag van Flevoland

Toen de meeste provincies hun vlag deponeerde bestond de provincie Flevoland nog niet. De voormalige Zuiderzee werd drooggelegd, waardoor per 1 januari onze 12e provincie een feit was. Op 9 januari 1986 werd de provincievlag erkent. Deze vlag staat bol van de symboliek. Zo bevat de vlag golvende lijnen die verwijzen naar het water. Ook het kleurgebruik vind zijn herkomst in de regio. Op de vlag is een witte lelie terug te vinden, welke verwijst naar ingenieur Cornelis Lely die werd gezien als belangrijkste grondleggen van Flevoland.


De provincievlag met de meeste betekenis

Van oudsher is iedere provincie trots op zijn eigen provincievlag. De kleuren of gebruikte beelden symboliseren de regio. Nu tientallen jaren later zien we dat bepaalde provincievlaggen aan populariteit verloren hebben. Met name in de Randstedelijke provincies heeft de provincievlag nog nauwelijks waarde. Dit komt voornamelijk doordat mensen vanuit andere provincies naar de Randstad zijn getrokken voor studie of werk. De provincies waarbij de vlag nog steeds veel waarde heeft zijn degene waar mensen al generaties lang wonen. Zij voelen hierdoor een grote verbondenheid met de regio. U kunt hierbij denken aan de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Zeeland en Limburg.

Zo ziet u dat iedere provincievlag zijn eigen symboliek hanteert en de ene vlag meer waarde heeft dan een andere.  

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.