Vier vlaggen met een dier als symbool

  • Geplaatst op
  • 0

In ons assortiment verkopen wij vlaggen van verschillende landen en provincies. Deze zijn allen voorzien van hun eigen kenmerkende opdruk. Deze zijn natuurlijk niet zomaar bedacht. Achter elke vlag schuilt er een verhaal waarom er juist gebruik wordt gemaakt van bepaalde kleuren, wapens en andere symbolen. Dit geldt ook voor de vlaggen waar een dier het belangrijkste symbool is.

De rode draak van Wales

Op de vlag van Wales pronkt boven op het witte en groene van de vlag een grote, rode draak. Deze rode draak (of Y Ddraig Goch, zoals deze in het Welsh wordt genoemd) staat al jarenlang symbool voor Wales. Over waarom juist deze draak zo prominent op de vlag staat, bestaan verschillende verhalen. Zo zouden in het verleden een rode en een witte draak over het land heersen. Deze hielden zich schuil onder een heuvel, waardoor elke gebouwde muur omviel. Na een groot gevecht tussen de twee dieren kwam de rode draak als winnaar naar voren. Na deze strijd keerde de rust terug en kreeg de koning de kans om de stadsmuren van Wales op te laten bouwen.

Vlag van Wales

Dubbelkoppige adelaar

Naast een leeuw of een draak, wordt de adelaar ook ingezets als krachtig symbool. Bijvoorbeeld op de vlag van Albanië, waar een zwarte tweekoppige adelaar is het midden is afgebeeld op een rood vlak. Voor het rode vlak is bewust gekozen, deze staat symbool voor moed en kracht van de inwoners van het land. In de loop der jaren is deze vlag een aantal keren veranderd op het gebied van vormgeving, maar de dubbelkoppige adelaar is hier altijd op afgebeeld. Dit dier is namelijk het wapen van het Byzantijnse Rijk en staat is een verwijzing naar het ‘adelaarsvolk’, de inwoners van Albanië.

Vlag van Albanie

De worstelende leeuw

Op de vlag van de provincie Zeeland is een klimmende rode leeuw afgebeeld, met daaronder een aantal blauwe en witte golvende banen. Volgens velen staat dit symbool voor de leeuw die zich door de woeste golven worstelt. Maar ook hier gaat weer een verhaal dat deze symboliek nog een stuk verder teruggaat in de geschiedenis en de worstelende leeuw en de golven centraal staan voor de strijd tussen de Zeeuwen en de Spanjaarden in 1585.

Vlag van de provincie Zeeland

De kraanvogel

In het midden van de een aantal zwarte, gele en rode banen staat op de Oegandese vlag een kraanvogel in het midden afgebeeld. Dit symbool is niet zelf bedacht door het volk, maar door de Britten ten tijde van het Britse bewind. De vlag was toentertijd nog niet zoals we deze nu kennen, maar bestond uit vlak met een blauwe achtergrond en de opdruk van de Engelse vlag en een kraanvogel. Later maakte Oeganda hier een eigen versie van door de kleuren zwart, geel en rood op de achtergrond te gebruiken in plaats van blauw. De staan symbool voor de Afrikanen, de zon en het broederschap.

Vlag van Oeganda

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.