Waarom komt de kleur paars in geen enkele vlag voor?

  • Geplaatst op
  • 1
Waarom komt de kleur paars in geen enkele vlag voor?

Het WK komt er weer aan. Het Nederlands elftal heeft zich helaas niet geplaatst voor het Wereldkampioenschap in Rusland, maar dit betekent niet dat we niet met z’n allen voor de buis gekluisterd zitten. De vlaggen worden natuurlijk massaal gehesen bij dit kampioenschap, iedereen voelt zich verbonden met zijn land. Maar is het u wel eens opgevallen dat de kleur paars in geen enkele nationale vlag voorkomt?

 

Geen primaire kleur

Er zijn op dit moment 210 landenvlaggen, maar in geen enkele vlag is de kleur paars aanwezig. Is dit nu toeval of heeft het met iets anders te maken? Wij hebben het antwoord. Paars wordt in geen enkele vlag toegepast omdat dit geen primaire kleur is. Paars is namelijk een mengsel van blauw en rood.

Er worden eigenlijk alleen maar primaire kleuren gebruikt in vlaggen, omdat deze het symbool van de vlag het beste weergeven en erg herkenbaar zijn. Vroeger tijdens doortochten over zee werd de vlag gehesen. Van een afstand kon u zo altijd zien welk land eraan kwam varen. Primaire kleuren zoals rood en blauw zijn herkenbaar van verre, hierdoor was het gelijk duidelijk of het foute boel was of niet.

 

Oranje wit blauw

De Nederlandse vlag bestaat uit rood, wit en blauw, dit wist u wellicht al. Maar wist u ook dat onze vlag deze kleuren niet altijd had? De vlag bestond namelijk eerst uit oranje, wit en blauw. De kleur oranje werd waarschijnlijk toegepast als eerbetoon aan Willem van Oranje. En welke andere kleur was nu beter geschikt dan oranje? Maar deze vlag wapperde niet lang in de wind, er werd namelijk vastgesteld dat oranje erg moeilijk te zien was op zee. Oranje werd nog wel eens verward met rood en dit zorgde voor onduidelijkheid bij tegemoetkomende schepen. Deze konden namelijk niet goed zien uit welk land het naderende schip afkomstig was. Vervolgens is er besloten om de kleur oranje door rood te vervangen. De kleur rood viel niet alleen meer op, maar was ook nog eens goedkoper te verkrijgen en gemakkelijker te produceren. Maar het oranje is niet helemaal verdwenen, deze kleur wordt namelijk veel toegepast in de Nederlandse wimpels.

 

Paarse vrijdag

De kleur paars is dan niet te zien in een nationale landenvlag, maar wel in andere vlaggen. De kleur paars komt namelijk uit de regenboogvlag, die symbool staat voor liefde. Naast dat paars een mooie kleur is, heeft het ook een betekenis. Paars was vroeger alleen voor mensen uit de hogere standen, het was namelijk erg duur om te produceren. Paars werd immers gemaakt van een heel zeldzaam weekdiertje. Maar de kleur paars in een vlag staat tegenwoordig symbool voor karakter.

Op Paarse Vrijdag wordt deze kleur gedragen om solidariteit te tonen met lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. De regenboogvlag wordt vol trots gehesen en hiermee laten we zien dat iedereen zich, hoe hij of zij ook is, gewoon kan uiten.

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.