Wimpels

Bij een vlaggenmast kunt u ervoor kiezen om er een mooie wimpel in te hangen. De meest voorkomende wimpel is de wimpel van Nederland, het is ook mogelijk om een wimpel van de provincie in top te hangen. Onze wimpels hebben rubberen uiteinden hiermee voorkomt u het getik tegen de vlaggenmast.

Meer informatie
 

Een wimpel - typisch Nederlands

Een wimpel is eigenlijk alleen een in Nederland bekend iets. De verklaring ervoor is ook typisch Nederlands. Het was een compromis tussen de vlag aanpassen naar de oorspronkelijke kleuren oranje, wit blauw en het blijven gebruiken van de rood, wit, blauwe vlag. Willem I der Nederlanden wilde de oranje blanje blue weer invoeren maar ondervond hierbij weerstand. Het compromis werd het handhaven van de rood, wit, blauwe vlag met de vrijblijvende mogelijkheid van een oranje wimpel.

De nationale vlag, wanneer mag u deze wel of niet hijsen?

De regels voor het hijsen van een vlag op rijksgebouwen zijn op papier in Nederland veel strenger dan het in de mast hebben van een wimpel. Voor vlaggen is een vrij strikte vlaginstructie voor opgesteld. Een wimpel hoeft ’s nachts niet binnengehaald te worden terwijl dit voor een Nederlandse vlag wel verwacht wordt. Overigens is er voor personen geen strafbepaling in het wetboek van strafrecht over Nederlandse vlaggen en het gebruik ervan en geldt de strenge instructie alleen voor overheden die verantwoordelijk zijn voor het vlaggen op overheidsgebouwen. Het is “not done” om af te wijken van de vlaginstructie maar de politie komt je, anders dan bijvoorbeeld in Spanje, niet opzoeken. De kans is wel groot dat je aangesproken wordt als je je vlag dag en nacht in top hangt. Het gebruik is dat de oranje wimpel gebruikt wordt op verjaardagen van leden van het koninklijk huis en bij geboorte en huwelijk van leden van het koninklijk huis. Op andere vlagdagen is het niet niet de bedoeling dat de wimpel gebruikt wordt hoewel het op 5 mei ook best veel gedaan wordt. Tijdens een officiële rouwperiode is het ook niet de bedoeling dat de oranje wimpel gebruikt wordt. Elke Nederlandse provincie heeft een eigen wimpel, die overigens geen enkele officiële status heeft. Hiervoor geldt dus geen instructie voor gebruik.