Uw winkelwagen is leeg...
De vlag is geheel om en om blauw en wit gestreept. Ook vind je een blauw vierkant met een wit kruis erin linksboven in de vlag van Griekenland. De vlag bestaat dus enkel uit blauw en wit.
De vlag van Griekenland heeft vijf horizontale blauwe banen tegen een witte achtergrond. In het kanton, de linkerbovenhoek van de vlag, staat een blauw vlak met een wit kruis. Het kruis staat symbool voor de Grieks-Orthodoxe kerk, de belangrijkste godsdienst van Griekenland. De blauwe en witte banen staan volgens sommigen symbool voor de negen Griekse godinnen. Anderen zijn van mening dat deze banen symbool staan voor 'de vrijheid of de dood', de lijfspreuk van het land. De huidige Griekse vlag is in gebruik sinds 1969. Daarna werd de vlag nog een aantal keren aangepast. De huidige Griekse vlag was oorspronkelijk de handelsvlag van Griekenland. Maar omdat deze vlag erg populair was, werd in 1978 officieel besloten dat dit de vlag van het land moest zijn. Sindsdien is de vlag van Griekenland niet meer aangepast.
Griekenland heeft een grote rol gespeeld tijdens de klassieke oudheid. Het is vanwege zijn vele historische vondsten tijdens opgravingen van groot belang voor de wetenschap en historici om meer te weten te komen over vroegere bewoning van Europa. De democratie, die nu in veel Europese landen als staatsvorm geldt, vindt zijn oorsprong in het Oude Griekenland, waar deze vorm van regeren over een land voor het eerst werd toegepast.
Na een aantal jaren strijd, die zich vooral richtte op de onderdrukking door de Turken, werd Griekenland een zelfstandig land in 1829. Er werd een constitutionele monarchie gevestigd. Na de Eerste Wereldoorlog woedde er nog een oorlog met de Turken vanwege onenigheid over de grenzen. Deze werden in 1923 definitief vastgesteld. De Tweede Wereldoorlog verliep rampzalig voor de Grieken. Het land werd bezet door zowel Duitsland als Italië en Bulgarije. De Grieken kwamen in opstand, maar de overmacht was te groot. Daar kwam nog bij dat in 1941 en 1942 sprake was van grote hongersnood. Ruim 500.000 Grieken vonden de dood tijdens de oorlog. Onder hen waren ruim 50.000 Joden die werden gedeporteerd. In Griekenland was de moord onder Joden percentsgewijs even groot als die in Nederland.
Griekenland belandde na 2000 in een zeer zware economische crisis. De staatsschuld liep fors op, evenals de werkloosheid. In 2015 was bijna een kwart van de Griekse beroepsbevolking werkloos. Ondanks forse steun vanuit Europa is er in Griekenland nog geen herstel van de economie te bespeuren. Dit leidde tot felle discussies in de Europese landen, omdat sommigen vinden dat de steun aan Griekenland veel te ver gaat, mede omdat hervormingen uitblijven of veel te traag worden doorgevoerd."
Prima
(11,50 incl. BTW)
9,50
Bedankt! We hebben je bericht in goede orde ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.