Uw winkelwagen is leeg...
De vlag van Letland werd al in 1922 officieel aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Letland ingelijfd bij de Sovjet Unie. Gedurende de periode dat Letland een Sovjetrepubliek was, was de eigen vlag verboden. In 1990 werd Letland weer een zelfstandig land en dit was ook het moment waarop de eigen vlag weer in ere werd hersteld. De Letse vlag heeft twee brede rode horizontale banen, gescheiden door een smalle witte baan. Het rood staat voor de bereidheid van het Letse volk om hun vrijheid te verdedigen. De witte baan symboliseert gerechtigheid en zuiverheid.
Tijdens de periode dat Letland deel uitmaakte van de Sovjet Unie had het land een eigen vlag. Deze was gebaseerd op die van Rusland, met een rood vlak met in de linker bovenhoek een hamer en sikkelen een gele ster. De onderste rand toont een golfpatroon in wit en blauw. Sinds Letland onafhankelijk werd van de USSR is het verboden om deze vlag nog in het openbaar te tonen. Tijdens de periode dat Letland onder Sovjetbestuur stond werd iedere hang naar zelfstandigheid met harde hand onderdrukt. Toen eind jaren 80 van de vorige eeuw er meer ruimte kwam voor zelfbestuur greep Letland de kans meteen aan om ook weer een zelfstandig land te worden. De Sovjet Unie gaf zich niet zomaar gewonnen, een incident eiste zelfs nog zeven doden. Maar op 21 augustus 1991 verklaarde Letland zichzelf onafhankelijk, de Sovjet Unie erkende deze beslissing enkele dagen later.
Na de onafhankelijkheid maakte Letland zich in rap tempo los van Rusland. Het land zocht toenadering tot het westen. Letland werd lid van de NAVO, van de Europese Unie en een aantal andere westerse bondgenootschappen. Ook voerde Letland in 2014 de euro in als wettig betaalmiddel. De economie van Letland kreeg het zwaar te verduren tijdens de economische crisis die rond 2007 uitbrak. Letland moest fors bezuinigen en een beroep doen op steun vanuit de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Het land overwon de crisis, maar kampte nog vele jaren later met een hoge werkloosheid onder de beroepsbevolking.
Na de onafhankelijkheid kregen alle inwoners die al voor 1940 en hun nakomelingen automatisch het Letse staatsburgerschap. De Russen die in Letland waren komen wonen na de Tweede Wereldoorlog om het land te 'russificeren' kunnen alleen Lets staatsburger worden na het afleggen van een inburgeringsexamen. Nog geen 25% van deze groep heeft hiervan gebruik gemaakt. Inwoners die geen staatsburger zijn mogen niet aan verkiezingen deelnemen.
"
(11,50 incl. BTW)
9,50
Bedankt! We hebben je bericht in goede orde ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.