Uw winkelwagen is leeg...
De vlag van Andorra heeft drie verticale banen in de kleuren blauw, geel en rood. Op de gele baan staat het wapen van Andorra.
Andorra is een dwergstaat die ligt ingeklemd tussen Spanje en Frankrijk. En daar verwijst ook de vlag naar, met de kleuren van Frankrijk en Spanje en dezelfde verticale banen als de Franse vlag. Het gezag over Andorra werd in het verleden uitgevoerd door de Spaanse Bisschop van Urgell en het op dat moment zittende Franse staatshoofd. Deze twee leiders werden co-vorsten van Andorra genoemd. Sinds 1993 hebben deze vorsten geen formele zeggenschap meer, maar hun ceremoniäle taak is er nog steeds.
Op de vlag van Andorra staat het wapen van het land afgebeeld. Dit wapen symboliseert de machtsverhoudingen binnen Andorra. Het schild bestaat uit vier kwartieren. In het eerste kwartier staat de mijter van de bisschop van Urgell. De drie rode balken in het tweede kwartier vertegenwoordigen de drie graven van Fox. Catalonië wordt gesymboliseerd met vier balken linksonder en rechtsonder staan de afgebeelde koeien voor de graven van Barn. 'Virus Unita Fortiori' luidt de spreuk onder het wapenschild. Dit is Latijn voor 'Verenigde Kracht is Sterker'. Andorra gebruikt de huidige vlag sinds 1939.
Keizer Karel de Grote stichtte in de Pyreneeën een aantal dwergstaten om de opmars van de islamitische Moren tot stilstaan te brengen. Zij hadden in de tijd van Karel de Grote Spanje voor een groot deel bezet en hij wilde voorkomen dat ze verder Europa in zouden trekken. Andorra ligt zeer afgelegen en geïsoleerd in de bergen. Andorra heeft zich altijd verre gehouden van de ontwikkelingen in Europa. Daardoor leefde de bevolking erg geïsoleerd. Omdat Andorra in trek raakte bij toeristen en omdat het bekend staat als belastingparadijs weten tegenwoordig steeds meer mensen Andorra te vinden. Het land is geen lid van de Europese Unie.
Andorra neemt een unieke positie in Europa in. Zij zijn geen lid van de EU maar de euro is wel het wettige betaalmiddel sinds 2002. Dit kon ook niet anders, want voor die tijd golden de Spaanse peseta en de Franse franc als wettig betaalmiddel. Beide munten werden per 1 januari 2002 uit de handel genomen en dus restte er voor Andorra weinig anders dan ook de euro te gaan gebruiken. In 2014 werd een eerste serie eigen euromunten van Andorra geslagen, die een jaar later in circulatie werden gebracht."
Prima
(7,26 incl. BTW)
11,50
(13,92 incl. BTW)
6,50
(7,87 incl. BTW)
9,50
(11,50 incl. BTW)
6,-