Uw winkelwagen is leeg...
Die vlag van Ierland heeft drie banen die verticaal staan. De baan aan de linkerzijde is groen, de middelste is wit en de baan aan de rechterzijde is oranje.
De huidige vlag van Ierland werd al in 1848 ontworpen door de Ier Thomas Francis Maegher. Pas in 1916 werd deze vlag voor het eerst gebruikt. Sinds 1922 gold de vlag als symbool van de Ierse Vrijstaat. Toen Ierland in 1837 onafhankelijk werd, werd de vlag in de grondwet opgenomen. De vlag van Ierland is gebaseerd op die van Frankrijk en heeft derhalve drie verticale banen. De banen zijn in de kleuren groen, wit en oranje. De symboliek hierachter is dat het groen staat voor de katholieken in Ierland en het oranje voor de protestanten, met een verwijzing naar Willem van Oranje. De witte baan tussen deze twee kleuren symboliseert dat katholieken en protestanten in Ierland vreedzaam met elkaar samenleven. Noord-Ierland gebruikt deze vlag officieel niet omdat dit deel van het eiland behoort aan het Verenigd Koninkrijk. Maar nationalisten die aansluiting bij Ierland nastreven tonen maar al te graag de Ierse vlag om hun wens te onderstrepen.
Saint Patrick is de beschermheilige van Ierland. De vlag die deze heilige symboliseert toont een rood kruis op een witte achtergrond. Deze vlag wordt soms gebruikt om geheel Ierland mee aan te duiden, dus inclusief Noord-Ierland. Dit geldt dan als neutraal symbool om de spanningen in met name Noord Ierland te neutraliseren. Het tonen van de Ierse vlag in dit gebied wordt vaak als provocatie beschouwd.
De Ierse onafhankelijkheid begon in 1916 met de Paasopstand. De Eerste Wereldoorlog was in volle gang toen een zevental Ieren de Republiek uitriep. Ierland was tot dan een autonoom deel van Engeland. De Engelsen pikten dit uiteraard niet en dus werd de opstand bloedig neergeslagen. Velen vonden de dood, waaronder veel onschuldige burgers. Deze gebeurtenis betekende een kentering in de opinie van veel Ieren. Vonden zij voor die tijd nog dat zelfstandigheid niet perse noodzakelijk was, na de acties van de Engelsen schaarden steeds meer Ieren zich achter de wens om zelfstandig te worden. In 1920 werd de situatie voor de Engelsen onhoudbaar na een grote brand in de plaats Cork. Dit was de opmaat naar uiteindelijke zelfstandigheid in 1922. De Paasopstand van 1916 werd voor het eerst gevierd met een militaire parade in 2006.
Pas in 1951 werd Ierland officieel een republiek, bij de onafhankelijkheid in 1937 was Ierland niet officieel tot republiek uitgeroepen, hoewel het land wel door een president en minister-president werd geleid. De bijzondere rol van de katholieke kerk in Ierland werd ook uit de grondwet geschrapt. Het ging Ierland redelijk voor de wind tot het land vanaf 2008 zwaar werd getroffen door de economische crisis. Zoals in veel Europese landen stortte de huizenmarkt in en daarmee ook de bouwsector. Veel bedrijven gingen failliet, mensen verloren hun baan en konden hun schulden niet meer betalen. Banken kregen het moeilijk, de belangrijkste bank van Ierland moest worden genationaliseerd. Ierland moest uiteindelijk een beroep doen op financiële noodsteun om het hoofd boven water te houden. Vanaf 2014 ging het weer beter met Ierland en lijkt de crisis eindelijk bezworen."
zeer tevreden
(11,50 incl. BTW)
11,95
(14,46 incl. BTW)
6,50
(7,87 incl. BTW)
9,50
Bedankt! We hebben je bericht in goede orde ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.