Uw winkelwagen is leeg...
De vlag van Moldavië lijkt sterk op die van Roemenië. Beide vlaggen hebben drie verticale banen in de kleuren blauw, geel en rood. De Moldavische vlag onderscheidt zich doordat op de middelste baan het wapen van Moldavië is afgebeeld. Dit wapen staat op beide zijden van de vlag. De vlag verwijst met zijn kleuren naar de historische banden met Roemenië. De vlag werd in 1990 in gebruik genomen toen onder leiding van Sovjetleider Gorbatsjov de Perestrojka op gang kwam. Onder de Moldaviërs herleefde het besef van de eigen nationaliteit, en de Sovjet Unie belemmerde hen daar niet langer in. De vlag van Moldavië was tot 2010 uniek omdat het wapen toen nog niet op de achterkant stond. Daarmee was Moldavië« één van de weinige landen met een vlag die een verschillende voor- en achterzijde had. In 2010 werd vastgelegd dat het wapen op beide zijden van de vlag moet worden afgebeeld, en wel in spiegelbeeld op de achterkant.
Tot aan de Tweede Wereldoorlog maakte Moldavië deel uit van Roemenië. Het Roemeens is dan ook nog steeds de officiële voertaal in dit land. Toen de Tweede Wereldoorlog in 1945 ten einde was werd Moldavië door de Russen ingelijfd en maakte vanaf die tijd deel uit van de Sovjet Unie. Tijdens de periode dat Moldavië deel uitmaakte van de Sovjet Unie was de Moldavische vlag er één met een rode achtergrond, in het midden een groene band. Op de bovenste rode helft stonden de bekende socialistische tekens, de hamer, de sikkel en de ster. Deze vlag werd in 1952 ingevoerd en bleef bestaan tot het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1991. Toen Moldavië zelfstandig werd, werd de huidige vlag van Moldavië in gebruik genomen.
Moldavië is één van de armste landen in Europa. Het land behoorde decennialang tot de Sovjet Unie en in die periode was er weinig ruimte voor economische groei. Daar komt nog bij dat na het uiteenvallen van de USSR er een burgeroorlog uitbrak. Inmiddels is de vrede wel hersteld, maar rijk is Moldavië nog steeds niet. Het land probeert met een pro westerse politiek toenadering te zoeken tot de Europese Unie. Veel Roemenen die in Moldavië woonachtig zijn vroegen na de eeuwwisseling de Roemeense nationaliteit aan in Roemeense ambassade van Moldavië, vooral toen de burgeroorlog uitbrak. Het huidige Moldavië is overigens een stuk kleiner dan het koninkrijk uit vroegere eeuwen. Delen van het land zijn toegewezen aan Oekraïne."
(11,50 incl. BTW)
11,95
(14,46 incl. BTW)
6,50
(7,87 incl. BTW)
9,50
Bedankt! We hebben je bericht in goede orde ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.