Uw winkelwagen is leeg...
De Portugese vlag is in gebruik sinds de revolutie van 1910. De vlag heeft een rode en groene verticale baan. De rode baan beslaat 2/5 van de vlag, de groene derhalve 3/5. Precies op het midden van de twee banen staat het wapen van Portugal. De vlag werd officieel vastgesteld op 30 juni 1911. De escudo, die in het wapenschild op de vlag is verwerkt, is het nationale symbool van Portugal. Dit teken is dan ook in de loop der eeuwen op alle vlaggen die Portugal heeft gehad terug te vinden. De eerste afbeeldingen van dit wapen stammen uit de 12e eeuw. De herkomst van de kleuren is niet volledig duidelijk. Er is een lezing die beweert dat groen staat voor de hoop en het rood voor het bloed dat vergoten is door Portugese soldaten in de oorlogen die het land in de loop der eeuwen heeft gevoerd. Anderen beweren dat het de kleuren zijn het Iberisme, een stroming die aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw pleitte voor een eenwording van Spanje en Portugal.
Omdat Portugal aan de Atlantische Oceaan grenst heeft het land een rijke geschiedenis als zeevarende natie. In de 18e en 19e eeuw bezat Portugal kolonies in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. In de loop van de 19e en 20e eeuw werden deze kolonies één voor één onafhankelijk. Macau was de laatste kolonie die in 1999 werd overgedragen aan China. Wel behoren het eiland Madeira en de Azoren, eilanden in de Atlantische Oceaan, bij Portugal.
Portugal werd na een coup in 1926 een dictatuur. Deze revolutie staat bekend als de Revolutie van 28 mei. Daarvoor was, in 1910, na een eerdere revolutie het koningschap afgeschaft en werd Portugal een republiek. De dictatuur duurde tot 1974. Toen vond de bekende Anjerrevolutie plaats die zorgde voor hervormingen en meer democratie. Portugal werd vanaf toen een parlementaire democratie met vrije verkiezingen. In de eerste decennia van de 20e eeuw had het land een grote staatsschuld opgebouwd. Mede hierdoor is Portugal nog steeds één van de armere landen van West Europa. Portugal heeft geleden onder de economische crisis die vanaf 2008 plaatsvond in West Europa. In 2011 moest een lening worden aangevraagd bij het Europees Parlement om de financiële situatie van het land te stabiliseren. Portugal was één van de 12 landen die per 1 januari 2002 de euro als betaalmiddel invoerde."
(7,26 incl. BTW)
11,50
(13,92 incl. BTW)
6,50
(7,87 incl. BTW)
9,50
(11,50 incl. BTW)
6,-