Uw winkelwagen is leeg...
Slovenië werd in 1991 onafhankelijk nadat Joegoslavië uit elkaar viel. Hier was het ontbinden van de communistische Sovjet Unie aan vooraf gegaan. Sinds de onafhankelijkheid richt Slovenië zich nadrukkelijk op West-Europa. Dit blijkt uit de toetreding tot de Europese Unie in 2004 en de invoering van de euro als betaalmiddel drie jaar later. Sinds de onafhankelijkheid is de Sloveense vlag door het land vastgesteld.
Zoals veel Slavische landen bevat ook de vlag van Slovenië drie banen in de kleuren wit, blauw en rood. Deze banen zijn horizontaal aangebracht. In de linkerbovenhoek, aan de hijszijde van de vlag, staat het wapenschild van Slovenië, uitgevoerd in blauw en wit. De vlag werd officieel in gebruik genomen in juni 1991. Het wapenschild op de vlag beeldt de belangrijkste berg van Slovenië uit, de Triglav. De drie sterren boven de berg komen van het wapen van de Hertogen van Celje. Over de berg lopen twee golvende lijnen, deze staan symbool voor enerzijds de Adriatische Zee waar Slovenië aan grenst en de rivieren die het land doorkruisen. Hiermee staat de vlag van Slovenië dus bol van de symboliek.
In 2004 werd de bevolking gevraagd een ontwerp in te dienen voor een nieuwe vlag. Als argument werd genoemd dat de huidige vlag erg veel lijkt op die van Slowakije, dat ook qua naam nog eens sterk op Slovenië lijkt. Daarnaast is de vlag van Rusland vrijwel identiek, met uitzondering van het wapenschild. Maar de Slovenen zijn blijkbaar erg gehecht aan hun huidige Sloveense vlag, want er was weinig animo voor een nieuw ontwerp. Sterker nog, het idee om de vlag van Slovenië te wijzigen stuitte op enorm veel weerstand. Het ziet er dus niet naar uit dat de vlag van Slovenië op korte termijn wordt aangepast.
Slovenië is na het uiteenvallen van Joegoslavië uitgegroeid tot één van de meest welvarende 'nieuwe' landen in Europa. Slovenië was al zeer welvarend toen het nog deel uitmaakte van Joegoslavië. Doordat Slovenië vrij afgelegen ligt ten opzichte van de landen waar oorlog werd gevoerd had Slovenië hier weinig last van. Het land was ook voor zijn onafhankelijkheid al sterk op West-Europa gericht. Mede daardoor sloot Slovenië zich vrij gemakkelijk en geruisloos aan bij de Europese Unie en profiteert nu volop van de onafhankelijkheid. Slovenië heeft Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk als belangrijkste handelspartners.
(7,26 incl. BTW)
11,50
(13,92 incl. BTW)
6,50
(7,87 incl. BTW)
9,50
(11,50 incl. BTW)
6,-